Кучето се опитва да доминира?

Често се срещат дискусии относно доминантно и йерархично поведение при кучетата.

Има доста спорове по темата. Засичат се коментари и в двете крайности. Затова решихме да споделим наученото от нас и вижданията, които намираме за адекватни.

Mетоди за обучение, базирани на теории за доминантност, са под силна критика от много професионални треньори.

Използването на теорията за доминантност има определени последици и се надяваме да информираме читателите си относно тях. Също така, осъзнаването им е пряко свързано с разбирането ни към кучетата, тълкуването на поведението им и живота в хармония с тях.

Зараждане и разпространение на мита

Разбиранията за “алфа” и “доминантност” стартират през 1947.

Тогава Рудолф Шенкел, учен, занимаващ се с изучаването на животинско поведение, публикувал изследване с името “Учения за експресиите на вълците”.

В изследването било описано как през периода 1930-1940, Шенкел изучавал вълци, държани в плен в зоопарка в Базел, Швейцария. С проведеното изследване той се опитал да идентифицира “социално поведение на вълка”.

Според неговите резултати, вълците търсят физически конфронтации с цел придобиване на висок йерархичен статус.

Последвалите статии, отнасящи се за изследването, усилили още повече идеята, че доминацията е главно средство за социално издигане при вълците.

Едно от най-известните четива, които допълнително подсилват теорията за “алфа” вълка, е книгата на Дейвид Мек (американски експерт, изучаващ вълци), Вълк: Екология и поведение на застрашения вид. Но дори той самият, в новa негова публикация от 1999, както и видео-материал, прави ретракция на ключови изказвания, поместени в първоначалната му книга.

И така разбирането за доминантност, родило се преди доста години, било опровергано. Но по някаква странна причина продължава да държи давност сред много стопани.

Може би защото идеята за “доминантно” поведение е лесна за разбиране и обосновава много от проблемите, които сме имали с любимеца си.

А нали кучетата уж “произхождат” от вълците, така че има логика това да е приложимо и при тях.

Или може би защото много от ранните методики на Цезар Милан, които до ден-днешен се въртят по все някоя телевизия, силно се осланят на тези разбирания за “алфа”, “доминантност”,  “кой командва” и “кой е шефът”.

Освен гледането на подобни предавания, хората получават съвети от треньори и познати, отново силно вдъхновени около тези идеологии за надмощие. И така за някои нови стопани звучи напълно логично да установяват контрол чрез агресия.

Неоспорими факти

Открити разкопки на човешки останки заедно с вълчеподобно същество от преди повече от 30 000 години може да означават, че създаването на кучешкия вид е започнало много по-рано, отколкото първоначално сме мислили.

Въпреки това, според официални данни, по-уверено може да заявим, че кучето се отделя от вълчия вид преди около 15 000 години.

Може да се каже, че още преди двата вида окончателно да се разделят, хората са работили да изваят кучетата във верни приятели и помощници. Процес, продължаващ и днес. Това прави сравняването на характерите и нрава на днешните кучета и вълци напълно безсмислено.

Един от последните пирони в ковчега на тези теории са, че дори да базирахме разбиранията ни за кучешкия вид спрямо вълчия, съвременни проучвания на свободно-живеещи вълци сочат друго.

Вместо да гледаме над глутница вълци като група животни, организирани с “Водач”, който се е бил за позицията си (или мъжки и женска, двойка, от същия тип агресивни вълци), науката вече има други наблюдения.

Повечето вълчи глутници са просто семейни групи, формирани със същата структура като човешки семейства.

Тези и много други са достатъчни доводи да твърдим, че общото възприятие за доминация при кучетата е мит.

Не само това… Ползването на теория за доминантност с възпитателни цели, води до грешен подход към любимеца ни, което силно може да навреди на развитието му, психичното му здраве и способността му да общува ефикасно с хора.

Но ако кучето ми не ме доминира като се опитва да се качи върху мен, какво тогава прави?

За всяко нежелано поведение, което бързаме да определим като доминация, има логично обяснение. Кучетата нямат мастър план да заемат какъвто и да е йерархичен статус в дома ни.

Доминантни митове VS Реалност

Ако четете през телефон, може да се наложи да скролнете настрани.

Доминантни митове – поведения, често описвани като “доминантност”.Реалност – Защо всъщност кучето проявява поведението?Някои правилни подхода.
Кучето лае по вас, с цел да ви каже, че командва.Има множество подлежащи фактори, които могат да доведат до прекомерен лай, като скука, страх и тревожност.

Стопаните често съвсем неволно насърчават лаенето, като обръщат внимание на кучето и повтарят “Шшш” или “Тихо”, докато лае. Или викат по кучето, което с времето допълнително укрепва поведението.
Научете кучето ви на “Лай” и “Тихо” на команда. Първо се учи “Лай”, после “Тихо”.

Подходящи ежедневни физически упражнения, пълноценно време с човеците и интерактивни играчки от типа Kong. Ако кучето лае от скука, тези неща са ключови.

За страхливи и/или тревожни кучета – определете какво причинява тези емоции на кучето ви и работете върху привикването му към стресиращите фактори.
Кучето пикае из къщата, за да ви покаже, че властва над нея.Непостоянство от страна на стопанина в приучаването на правилна хигиена води до кучета, които никога не изграждат хигиенни навици на 100%.

Уринирането из къщата също може да е признак на здравословен проблем.


Ако трябва, започнете приучаване на хигиенни навици от нулата.

Трябва да контролирате средата и да наглеждате често кучето, за да го изведете в нужните моменти. Не забравяйте да награждавате всеки успех, за да разбере най-точно какво се иска от него.

Заведете кучето ви на ветеринар, за да изключите потенциален здравословен проблем.
Кучето ви мисли, че контролира кухнята и се опитва да яде преди вас и да краде храна от масата.Кучетата са си боклукчии по природа. Има ли свободна за вземане храна, не биха пропуснали възможността.

Куче, което му е много скучно вкъщи, може да намери сърфирането из плота или ровенето в боклука за интересно.
Научете кучето ви да не влиза в кухнята и да не се качва по маси и плотове с помощта на развити умения като “Стой” и „Остави“.

Дайте на кучето ви интерактивни играчки от типа Конг, които може да напълните с храна, за да бъде насочен към по приемливи занимания.
Кучетата скачат по хората, за да наложат тяхната висока социална позиция и ранк.Кучетата скачат, отново, защото най-вероятно неволно са били насърчавани от непостоянство в обучението.

Кучетата скачат, защото са общителни същества и искат да ни приветстват лице в лице.

Кучетата скачат, защото… е забавно!
Научете кучето ви да сяда, когато ви идват гости и го наградете за това поведение.

Научете кучето ви, че получава лакомства и внимание, само когато и четирите лапи са на земята.

Уверете се, че всички ваши роднини и близки са наясно с тези правила и обръщат гръб на кучето, когато настойчиво скача по тях. 
Кучетата се дърпат на повод, за да ви изпреварят и да ръководят вас и разходката.Ако всеки път, когато кучето излиза на разходка дърпа без да му бъде показано нещо различно, съвсем разумно ще помисли, че това е нормалният начин, по който се разхождате.

За едно куче, да излезе на разходка е случка, изпълнена със забави и въодушевления. Дърпа се, защото е ентусиазирано и иска да се наслади на всички гледки и миризми на външния свят.

Нормалното ходене на едно куче е естествено по-бързо от нормалното ходене на човек. Да се научат винаги да ходят с човешко темпо, е трудно умение за много кучета.
Постоянството е ключово, когато отделяте време да тренирате учтиво ходене на повод. Ако искате кучето ви бързо да научи това умение, трябва да отделяте поне по 10-20 минути на ден, всеки ден.

Често поощрявайте кучето, когато се движи покрай вас без да дърпа и спирайте да се движите, ако усетите напрежение по повода.

Ако не видите успех, не дърпайте рязко повода и не се карайте на кучето. Това просто означава, че трябва да се върнете няколко стъпки назад в обучението ви.

Учтивото ходене на повод не изисква кучето да е плътно до вас, така че команда “Редом” не е задължителна, но определено е полезно умение, което със сигурност ще ви бъде в помощ.

Ако кучето е прекалено силно и не може да го удържите, ползвайте хуманно средство за менажиране от типа head halter или front clip harness (нагръдник с предно закачане). Важно е междувременно усърдно да упражнявате ходене на повод, така че впоследствие да смените към нормална каишка или нагръдник.
Кучето ви избутва и прелита през вратата преди вас, за да покаже, че командва.Също като при ходенето на повод, кучетата се въодушевяват лесно и не знаят, че за човеците подобно поведение е неприлично… освен ако не ги научите.

Единствената причина да минават преди вас или да ви избутват, е защото вие сте на пътя на каквото е интересно за кучето от другата страна.
Научете кучето ви на чакаща команда (Чакай, Стой или Място) на всяко преминаване през прага на врата. Упражнявайте често и навсякъде, за да свикне с идеята, че първо минавате вие.

Използвайте бебешки врати или друг тип прегради, за да предотвратите обикаляне през дома ви и ги ползвайте, за да научите поведения като “Чакай”, “Стой” или “Седни” пред всяка врата и граница.
Кучета, които се мислят за шефа ще ви игнорират, когато ги повикате, защото знаят, че не е нужно да ви се подчиняват.Куче, което не е било награждавано достатъчно, че идва при вас, когато го повикате, не разбира, че “Ела” означава “Ела, тук, веднага!”

Кучетата са силно стимулирани от някои среди, в които може да бъдат лесно разсеяни от други кучета или животни, хора, деца, трева, дървета, коли… и т.н.
Учете кучето ви на “Ела” чрез помощта на тренировъчен повод (дълги 10-15 метра).

Бъдете винаги на повод, когато сте навън, докато кучето ви не се научи да идва всеки път, когато го повикате.

Награждавайте кучето обилно, когато дойде при вас. Трябва да му бъде на 100% ясно, че е направило нещо велико.

“Ела” е последното умение, при което да намалите или премахнете лакомствата.

Никога не се карайте на кучето, ако не дойде при вас. Това го учи единствено, че да идва не е “безопасно”.

Ако сте изгубили контрол над кучето и не е на повод, не повтаряйте “Ела, ела, ела”, защото това го учи, че “Ела”, означава “може да ме игнорираш”. Върнете си достъп до кучето като опитате вие да бягате от него (кучетата обичат гоненица и не се интересуват кой гони, така че веднага ще тръгне след вас) или чрез помощта на нещо много вкусно.
Кучетата се качват (хъмпинг) по други кучета или хора, за да покажат, че доминират над тях.Хъмпингът може да се случва по няколко причини, например с цел намаляване на стреса или игра.

Когато кучетата си играят, често ще се редуват да се хъмпват за забава – целта е чисто игрова, а не да се установи някакъв вид статут над другия.
Ако кучето ви прави това на вас или други кучета, просто му дайте да изпълни несъвместимо поведение, като “Седни”, “Легни”, “Стой”, изпълнение на трик или каквото и да е всъщност.

Важно е да ползвате нещо вкусно, за да мотивирате лесно кучето ви да слезе от вас, да изпълни някоя команда, като “Седни” и веднага след това да наградите.

Кучетата много умело подсказват с език на тялото, какво мислят да направят. С малко наблюдение, лесно може да прецените точния момент, в който кучето мисли да хъмпва някой или нещо. Най-голям ефект за корекция на поведението ще имате, ако успеете да го хванете и пренасочите към нещо приемливо момент преди да се е случило.
Кучетата се качват по дивана и/или на леглото, за да покажат, че владеят дома.Кучетата се качват на дивана или леглото по същата причина, поради която и хората го правят – там е много удобно!Научете кучето ви на команда “Долу” или “Слез”, за да слизат от дивана/леглото, когато поискате.

Ако искате кучето ви никога да не се качва на леглото, контролирайте дома и кучето, така че да няма възможността да го прави. Ако успее да се качи, по една или друга причина, това  е достатъчно, за да насърчи допълнително поведението. Може да предотвратите подобни случки с помощта на бебешки врати, заграждения, тренировъчен повод и т.н.

Трябва да предоставите на кучето удобна алтернатива, изцяло негова, като кучешко легло. Бъдете сигурни да наградите всеки път, когато помолите кучето ви да отиде там и то ви послуша. Или още по-добре, когато само избере да го направи.

За финал, ако нямате против кучето ви да се качва на дивана или леглото, но се притеснявате, че това означава доминация – спокойно! Стига вие да поставяте правилата и насоките в дома ви, е напълно нормално кучето ви да стои на дивана с вас или да ви спи в леглото. Също така, съвсем постижима цел е, с достатъчно тренировка, кучето ви да разбира, че понякога е окей да стои на дивана или да влиза в кухнята, понякога не… и тези правила да важат, дори да не сте си вкъщи.

(Източник на тези насоки е The Association of Professional Dog Trainers. С някои добавки от нас)

Финални думи

Живеем живот, изпълнен с безсмислени борби за надмощие, съществуващи само в главите ни. Това не се отразява добре нито на психиката на кучето, нито на нашата.

Грешната интерпретация на съвсем нормални кучешки поведения ни играе лоша шега и прави подхода ни към тях неправилен.

Различни треньори имат вариращо отношение към доминацията при кучета.

Един образован треньор на кучета следва да осъзнава най-новите и адекватни разбирания за поведението на любимците ви. И открито да ги обсъжда с вас.

Това е от нас.

Надяваме се да допринесем за един по-ефективен и хуманен живот с кучетата ви. Такъв вид подход ще засили връзката между вас и способността ви да комуникирате с тях!

Източници и допълнителни четива:

Wolf VS Dog: The Forgotten History of Your Best Friend’s Domestication & Evolution – By Dr. Libby Guise

AVSAB Position Statement – Humane Dog Training Position Statement – American Veterinary Society of Animal Behavior 2007

AVSAB Position Statement on the Use of Dominance Theory in Behavior Modification of animals – American Veterinary Society of Animal Behavior 2009

American Veterinary Society of Animal Behavior (AVSAB) All Position Statements

Bradshaw J.W.S., Blackwell E.J., Casey R.A. 2009. Dominance in domestic dogs – useful construct or bad habit? Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, May/June 2009, pp 135-144

Herron M.E., Shofer F.S., Reisner I.R. 2009. Survey of the use and outcome of confrontational and non-confrontational training methods in client-owned dogs showing undesired behaviors. Applied Animal Behavior Science, 117, pp. 47-54

Mech L.D. 2008. Whatever happened to the term alpha wolf? International Wolf.

Yin S. 2009. Dominance vs. unruly behavior. The APDT Chronicle of the Dog, Mar/Apr 2009, pp. 13-17.

Victoria Stilwell – The Truth About Dominance

Zak George – The Dominance Myth in Dog Training Explained

Dr. L. David Mech talks about the terms „alpha“ and „beta“ wolves and why they are no longer scientifically accurate.

Tech Insider – Alexandra Horowitz on the “alpha” dog myth.

“Why not dominance?” by Carol & Dana Byrnes – Diamonds in the Ruff

“De-Bunking the „Alpha Dog“ Theory” by Pat Miller – Whole Dog Journal

За още полезни статии…

Разгледай нашата БЛОГ страница.