Кучешката Нова Година

Най-вероятно много от вашите косматковци не махат весело с опашка при мисълта за Нова Година. А за тези от вас, които все още не са имали шанса да разберат предпочитанията им, предстои решаващ момент.

Споделяме 3 основи в по-сполучливото преживяване на празника.

Шумна кутия

(Това е игра на Absolute Dogs, която ние намираме за изключително хитра и ефикасна.)

В основата на това кучето да приеме възможно най-добре Нова Година стои оптимизмът му. Малко по-точно, как кучето възприема новости – намира ги за нещо забавно, интересно за преживяване и разучаване или по-скоро са заплаха, нещо странно, страшно, „по-скоро пас“.

Често, при кучета песимисти, непознатите, странни и страшни неща, от които не могат да избягат (каквато би била Нова Година), предизвикват високи нива на стрес.

Тук влиза в сила „шумната кутия“.

Пригответе буквално една кутия и я напълнете с всякакви случайни неща. Хвърлете няколко шепи гранули и лакомства измежду предметите, поканете кучето в стаята и без да му говорите го оставете само да се добере до гощавката си.

Предметите в кутията могат да бъдат 1-2 играчки на кучето и 3-4 случайни предмета. Стига да не са опасни за кучето (нещо бодливо или лесно за поглъщане), почти всякакви предмети ще свършат добра работа.

Може да ползвате пластмасово шише, смачкана хартия, четка за ресане, 1-2 топки, някой случаен черпак от кухнята. Относно размера на кутията споделяме видеа, за да прецените сами.

Когато кучето разбутва предмети в кутията, ще осъзнава, че то създава шумовете и ще развие умението по-лесно да се справя с тях.

Ако то се колебае да събере гранулите си, опитайте да извадите няколко от предметите. Ако трябва, започнете с празна кутия и нахвърляни гранули в и около нея. (точна така започнахме ние с Меф)

Представяйте шумна кутия през ден, като всеки следващ път се опитвайте постепенно да надградите с някой по-неочакван предмет или по-голяма кутия, с повече предмети.

Препоръчваме да започнете от днес, защото до Нова Година не остава много.

Бонусът при това упражнение е, че няма да ви помогне само с Нова Година. „Шумната кутия“ допринася да имате по-балансирано куче, което да приема новости по здравословен начин. На нас с Меф много ни помогна при лаенето му към непознати хора.

В първото видео, към 3:30 минута, виждаме как Меф се отказва от първата си шумна кутия. Затова намаляме трудността, като премахнем предметите и оставим само гранули.

Второ видео е след около 5 шумни кутии. Връщахме по един-два от предметите с всяка следваща кутия, докато не стигнахме отново първоначалната ѝ версия. Както се вижда, този път Меф бе много по-смел и се справи чудесно.

Третото видео отново е след няколко кутии. На този етап, вече решихме тотално да се ъпгрейднем, като ползваме голям кашон и добавим още различни и случайни предмети. Кашонът имаше отвор от едната страна, за да може Меф по-лесно да се престраши да стъпи вътре.

Обезчувствяване към шум и изграждане на увереност

Освен шумната кутия има и по-целенасочен начин да подготвим кучето за шума на фойерверки и гърмежи от пиратки. Целта ще бъде да превърнем този шум във фон на дейности, които са забавни за кучето и го фокусират в някаква цел или игра.

Сигурни сме, че някъде из YouTube ще може да изнамерите видео с фойерверки, пиратки и новогодишни представления. Пуснете подобно видео и го намалете до степен, до която кучето е осъзнато към шума му, но фокусирано в различно занимание с вас. Било то игра или тренировка с лакомства.

Ако се наложи, започнете от звук на възможно най-ниско ниво. В процес на следващите седмици вдигайте постепенно силата на звука. Колкото по-шумно го направите без кучето да се разсее от заниманието с вас, толкова по-готови ще бъдете за Нова Година.

Тази тактика е класическо кондициониране, но изцяло позитивно. Ако кучето прояви дори леки признаци на стрес, намаляваме допълнително звука или спираме изцяло. Приложено правилно, с много търпение, върши чудеса.

Тук може да видите примерни упражнения за развитие на увереност, които да комбинирате с горното видео със заря за фон.

Доброто приучаване към легло също помага на кучето да бъде уверено и спокойно. Основните стъпки може да откриете в това видео.

На връх Нова Година

Окей, до тук само се подготвяхме за Нова Година. Какво всъщност правим, когато денят дойде?

Може би най-важният фактор е кучето ви да не прекарва Нова Година само. Ако през главата ви се въртят мисли от типа на, „голяма работа, ще го преживее“, имайте предвид, че подобен стрес често води до дълготрайни поведенчески проблеми. Затова не само е важно да бъде във ваше присъствие, но и активно да се постараете да си прекара добре.

Това означава да сте подготвени с обширна артилерия КОНГове с различни пълнежи, лики-матове, снъфъл-матове, кучешки пъзели и всякакви лакомства и играчки. Подобни занимавки ще държат кучето заето, изморено и спокойно през по-голямата част от празника.

Най-голямото предизвикателство идва покрай полунощ при очаквания интензивен период на гърмене. Колкото и добре да сте подготвени, тази част от празника определено може да привлече вниманието на кучето ви и да го превъзбуди. Ще ви бъде трудно да го върнете в спокойно състояние, затова в този момент, вместо да се опитвате да го успокоите, би било по-добре да започнете някоя по-енергична игра на дърпане, гонене или борене. Така ще пренасочите възбудата от стрес към забавна игра, което е много по-постижима цел.

Ако въпреки това кучето ви изглежда очевидно силно стресирано, отказва да играе и дори не приема лакомства, отново не е нужно да го успокоявате вербално или с ласки. Така рискувате допълнително да насърчите стреса и да го асоциирате с вас. Ако избирателно се вгуши във вас, не пречи нежно да го погалвате. Но в противен случай, оставете го да се скрие, където желае, и не навлизайте в личното му пространство.

Разгледайте и вариант за Thundershirt. Специален начин за увиване на кучето в шал или фланелка от мек плат с цел да се чувства по-безопасно и да намали нивото на стрес.

Заключение

Това са трите главни аспекта, на които обръщахме внимание, за да подготвим кучетата за Нова Година.

Ето и едно чудесно видео по темата от нашите приятели Петър и Арчи.

@petur.and.archi

Как помагам на Петър и Арчи да не се притесняват от фоеверки и пиратки #куче #българия #foryou

♬ original sound – Животът с куче

Пожелаваме весело изкарване на празниците!

За още полезни статии…

Разгледай нашата БЛОГ страница.