Хапане

Тук не говорим за хапане от страх, териториалност, пазене на ресурс, болка или несигурност. Това хапане отново е вид комуникация, но със съвсем друга цел и може да бъде изключително опасно. Покриваме този казус в друг урок, но най-вече, ако имате подобен проблем, силно препоръчваме директно да се свържете с нас през страницата ни за контакти.

Вида хапане, което покриваме в този урок е по следните причини:

Този вид хапане е силно казано опасно, но със сигурност може да бъде много неприятно, особено ако кучето го превърне в навик.

Хапането не е проблем, който решаваме за ден или седмица. Дори с коректно обучение, хапането при малките кученца често може да продължи до 6 месеца, така че е нужно да проявим известна степен търпение. Целта е да го ръководим правилно чрез пренасочване и ограничение на достъпа му до нас в ключови моменти и с времето хапането постепенно ще изчезне.

Как реагираме, когато кучето започне да ни хапе?

Има три основни подхода към този проблем:

Пренасочваме към играчка

Ако кучето очевидно има доста енергия в себе си, първо е добра идея да поиграем заедно.

Пренасочваме към кратка тренировка с лакомства

Ако кучето продължава да хапе, дори след като си поиграем, тренировката с лакомства ще го насочи към по-спокойни поведения.

Обратен тайм-аут

Често се случва да попаднем в ситуация, в която сме опитали всичко и всички нужди на кучето са покрити, но продължава да дивее и да ни хапе. Играли сме си, обучавали сме се, яло е, пило е вода, минали сме хигиенните навици, даже сме направили всичко това два пъти, но просто хапането няма край.

Какво правим тогава?

Видео

Допълнителни насоки

Затваряне в клетка или заграждение

Предприемането на тази мярка изисква кучето да е добре приучено към клетка. Малко по-точно, стъпките за Време и затваряне на вратата са най-ключови.

Ако в конкретен момент сме твърде заети или ситуацията не ни дава възможност да сме изцяло фокусирани върху кучето, е най-добре да го оставим в клетката или заграждението.

Разбира се, мотивираме кучето да влезе вътре по собствена воля и преди да го затворим му предлагаме нещо занимателно като KONG или разнообразие от дъвчалки.

В случай, че се размрънка, но всички нужди са му покрити и нямаме възможност да го пуснем в дадения момент, е най-добре да го игнорираме, но също така да не пропускаме да му дадем някоя допълнителна награда, когато замълчи, дори за 2-3 секунди.

Когато го пускаме от клетката, отново е добре да го направим в момент, в който е в по-спокойно състояние.

Ако оставяме кучето изцяло само, затворено в клетка или заграждение, е добре да се уверим, че не оставяме дъвчалки, които са лесни за поглъщане в големи размери.

Виж още примерни тренировки

Разгледай YouTube канала на DoggoFriends и виж още видеа на тази тема.