Хигиенни навици

Ученето на хигиенни навици е процес, през който всяко куче и стопанин минават.

Съвсем нормално е в началото да се изправим пред трудности, но с подходящата нагласа, правилен подход и постоянство, успехът ни е вързан в кърпа.

Главни съставки за бърз успех

Стъпка 1
Предоставяме честа възможност на кучето да свърши работа на приемливо място.

Стъпка 2
Контролираме средата и кучето, за да намалим броя инциденти.

Стъпка 3
Създаваме зона, препоръчително клетка, която кучето да приеме за свой дом, в който лесно да може да го ограничим, ако се наложи.

Стъпка 4
Постепенно предоставяме достъп до все по-голяма част от дома ни.

Извеждане на кучето по нужда

Може да откриете още полезни съвети на тема "Хигиенни навици" в блога ни

Oще въпроси за хигиенни навици

Вършат чудесна работа за ранните етапи, преди трета ваксина, в които не може да извеждаме кучето навън или ако живеем в апартамент с представител на малка порода.

В началото не очакваме от кучето интуитивно да разбере, че трябва да се изхожда върху пелената. Просто прилагаме стъпките, които покрихме по-горе, но вместо да го извеждаме навън, го придружаваме до пелената (която може да бъде в банята).

За да изместим хигиенните навици навън, главната ни задача ще бъде да правим кратки, но чести разходки.

Шансът е, че кучето не иска да върши нуждите си навън, тъй като е обсеяно от стимули и се чувства несигурно или дори стресирано. Точно затова избягваме дългите разходките.

В свободни дни, излизаме 5-6 пъти (или повече) в деня, по 5 (максимум 10) минути.

Когато се приберем, ако видим, че кучето веднага тръгва към постелката, може да го прекъснем (дори вдигнем) и да излезем отново навън за допълнителни 5 минути.

Ако кучето се изходи вътре, просто почистваме, следим по-добре графика за хигиенни навици и ограничаваме свободното ходене из дома ни.

Никога не се караме или викаме на кучето за това, че се е изпуснало вътре. Все едно да накажем бебе, че си е свършило работата в памперса. Изхождането е напълно естествен инстинкт за кучето, така че вместо да наказваме, създаваме по-добър план и полагаме повече усилия за позитивно и успешно изхождане следващия път.

Главната цел в тренирането на хигиенни навици се състои в “Предоставяне”, а не „Известяване“. Не учим кучето да ни алармира, когато му се ходи по нужда (поне не в началото), а по-скоро го поставяме в оптимална ситуация за успешно изхождане – на правилното място и с правилните навици. От нас зависи да бъдем проактивни и да го извеждаме достатъчно често, за да не се случват инциденти вътре.

Тук ситуацията е различна, защото е неволна. Повечето кучета ще го израснат, но колкото повече ги социализираме, толкова по-бързо ще се случи това. Извеждаме ги навън по нужда точно преди моменти с голям шанс за прекалено въодушевление. Например, когато очакваме гости.

Друг добър съвет – ако виждаме кучето за първи път от доста време или му представяте нови хора, тотално го игнорираме в първия момент. (Това може да е трудно за постигане с някое малко сладко кученце!) Когато дойдат гости, нека подражават в това поведение. След като кучето се е поуспокоило, може да го приветстват и погалят, когато седне.

Това би трябвало да помогне всеки път, когато кучето е прекалено въодушевено. В такива моменти, дори при награждаване с лакомство, се опитваме да го правим с по-малко емоция. Щом въодушевеното напикаване намали като поведение, започваме да връщаме повече вълнение в награждаването. Кучетата усещат нашите емоции много ефективно и когато ние самите сме прекалено въодушевени в приветстването им (високочестотни викове, игриво галене), тогава кучетата също се въодушевяват и са склонни към напикаване.

МНОГО ВАЖНО: Не наказваме или хокаме това поведение! Това няма да реши проблема. По-скоро ще направи нещата по-лоши, защото кученцето ще се чувства по-неуверено и ще се напикава още повече.

Напикаванията са съвсем нормални и очаквани. Ако виждаме значителен брой напикавания, а не единичен инцидент, най-добре да заведем кучето на ветеринар, за да отхвърлим потенциални здравословни проблеми, като инфекция на пикочните пътища.

Когато кучето изкара 1-2 месеца без абсолютно никакви инциденти и успява да се сдържа в продължение на няколко часа, това означава, че сме в края на обучителния процес на хигиенни навици.

Въпреки всичко, регресът все още е възможен. Ако кучето се изпусне, търпеливо се връщаме стъпка назад в тренирането на хигиенните навици.

Виж част от тренировките

Разгледай YouTube канала на DoggoFriends и виж доказани резултати след част от тренировките.