Ходене на повод

Повечето неуморни кучета се дърпат на повод, защото са били развъждани заради енергичните им качества в продължение на стотици, дори хиляди, години. Този тип кучета имат много по-бърза естествена походка от нас, хората. Особено за някои е много характерно да се втурват внезапно към миризми или интересни неща, които са видяли.

За едно куче няма нищо естествено или инстинктивно в това да ходи бавно, докато е на повод до нас

Ето как може да го научим

За да видим успех в тези тренировки е изключително важно да имаме добра основа в обучението до тук. Ако това е първият урок, на който попадате в сайта ни, силно препоръчваме първо да разгледате предходните уроци в страница Обучение.

Допълнителна част, от рецептата за успех с този тип упражнения, е да изразходим най-първичната енергията на кучето, като си поиграем с него на дърпане или донеси, точно преди да тренирате правилна походка на повод.

Ходене на повод вкъщи

Пускане на видеото

Ходене на повод навън

Пускане на видеото

Видеа

Сподели как обучаваш кучето си

Включи се във Facebook групата на DoggoFriends и сподели как учиш кучето си да ходи на повод.

Разделяме разходките ни на два вида​

 Обучителни разходки

В този тип разходки главната цел е да учим кучето ни да ходи нормално. Не излизаме с конкретна дестинация наум.

Когато отделим конкретно време за тази цел, си вдигаме шансовете да проявим нужното търпение и да помогнем на кучето ни да разбере какво искаме от него. Това от своя страна вдига шансовете ни за цялостен успех в обучението на ходене на повод.

Зависимост как се справя кучето ни, може да стигнем до парка, до съседната улица или дори да не подминем първата пресечка пред дома ни.

Единствената цел е да не се стига до опъване на повода от страна на кучето ни, затова винаги, когато ни подмине сменяме посоката преди да е успяло да се дръпне.

В началните етапи от обучението, първите няколко месеца, повечето ни разходки са от този тип. По-кратки и насочени към обучение. С времето, постепенно включваме нови и интересни дестинации.

Обикновена разходка

Когато все пак сме решили да отидем до парка или до конкретно място.

Ако обучението на кучето ни в насока ходене на повод е все още незавършено, ще има известна степен дърпане, което ще се проявява и ще трябва да търпим.

Неща, които може да предприемем, че да си направим и тези разходки по-лесни:

  • да си поиграем с кучето и да изразходим най-първичната му енергия, преди да тръгнем на разходката
  • да носим няколко вида любими лакомства и играчки
  • да загреем с няколко минути смяна на посоката пред вкъщи

Ако изпитваме силна физическа трудност да се справим с кучето ни в подобни разходки е най-добре да се придържаме стрикно към обучителните разходки, като известно време избягваме парка и други забавни за кучето дестинации.

Виж още примерни тренировки

Разгледай YouTube канала на DoggoFriends и виж още видеа на тази тема.