Преди

Тренировките

Как да бъдем добър треньор на кучето ни?

Повечето от нас са имали два типа учители:

Единият е ползвал предимно караници като мотиватор. Искате да ви разясни задача? „Защо не си внимавал?!“

Нетърпелив, припрян, непродуктивен. С нерви и викане трудно се предава знание.

Другият с удоволствие е сядал до вас, за да ви обясни допълнително. На следващия ден отново е обърнал внимание, за да е сигурен, че сте разбрали.

Търпението води до разбиране. Разбирането – до трайни знания.

Бъдете търпеливият учител за кучето

Дори и да ползвате минимално количество от информацията тук, запомнете това – постоянството е ключово за ефективното обучение на кучета.

Колко често и как да обучаваме кучето?

Отношение към тренировките

Винаги поставяме връзката с любимеца на първо място!

Да имаме добре възпитано куче е просто вторичен продукт на това да имаме фантастична връзка с него. Колкото повече доверие изграждаме помежду си, толкова по-приятен ще бъде процесът на обучение.

Добре е да отделяме поне по 15 минути на ден за фокусирани тренировъчни сесии с кучето. Отделно от това, трябва да сме готови да превключим на спонтанен тренировъчен режим във всеки удобен момент.

Постарали сме се да съберем най-добрата и актуална информация, свързана с обучението на едно куче, но е важно да отбележим, че всяко едно от тях е различно и някои се обучават малко по-трудно от други. Тук на помощ идва Facebook групата ни. Стараем се да отговорим на всякакви специфични запитвания, свързани с обучението на вашето куче.

Енергично куче

Имаме много енергично куче? (да, важи за по-голяма част от кучетата)

Ако искаме кучето да се чувства и държи оптимално, трябва да удовлетворим и умствените, и физическите му нужди. Затова физическата тренировка е задължителна преди умствената, в която ще учим нови поведения.

Най-ефективната стратегия (с която сме запознати) е да вложим между 8 и 16 седмици, за да научим кучето си на добре структурирана игра на „Дръж и Донеси“. Ако кучето има много енергия, трябва да я изразходим добре с подходящи за възрастта му разходки и 10-20 минути „Донеси“ преди да опитваме да го учим на нещо ново.

Друго, върху което може да фокусираме усилията си, е да улавяме моментите, в които кучето е спокойно и да ги поощтряваме с награда.

По време на това упражнение не казваме нищо, дори Браво.

Единствено умело хвърляме наградата да падне пред муцуната на кучето, без то да усети. Или спокойно я поднасяме между лапите му, докато минаваме покрай него.

Повече информация за различните начини, чрез които градим спокойствие в кучетата ни може да откриете в урока ни за „Изграждане на спокойствие“.

Изграждане на комуникация

В началния етап от обучението е съвсем нормално да „липсва“ комуникация между нас и кучето ни. Отнема няколко седмици, за да го научим как да ни разбира, да го водим и насочваме към това, което искаме от него.

За да компенсираме дефицита на комуникация, осигуряваме безупречна среда и жилищна обстановка. Най-оптималният начин да постигнем това е да държим кучето на повод, закачено за нас възможно най-често.

Когато не сме в позиция на пряк контрол, важно е да държим кучето в обезопасена зона, където нежелано поведение или не може да се случи (кучето не може да изяде дивана, ако е в заграждение или клетка), или може да толерираме поведението (да се случи инцидент с изпускане от страна на кученцето, но в стая или заграждение, където няма да ни се наложи да даваме килима си на химическо чистене).

Идеята тук е, че кучето няма да развие афинитет към това да унищожава чехли или дивани, освен ако системно не получава възможността да го прави.

При наличието на установен навик да яде покъщнина, може да ползваме метод за пренасочване – едновременно да го отучим от нежеланото поведение и насочим към ново, желано от нас такова. Допълнителна информация ще намерите в страницата за Обучение, под секцията за Нежелани Поведения.

Често задавани въпроси

Логично е, че при бебе куче без установени нежелани навици, обучението ще върви по-гладко. Това не означава, че порасналото куче не може да промени вече установените си навици с нови. Всичко е въпрос на постоянство и правилен обучителен план.

Препоръчително е да изчетете и изгледате всички материали. Ако някои от тях са познати за вашето куче, сами може да прецените дали да ги пропуснете.

Всички уроци в сайта ни са безплатни, но има определени покупки, които ще ускорят тренировките ви – качествени лакомства, тренировъчен повод, клетка и т.н.

Добре е да обучаваме кучето си по 15-20 минути всеки ден (разпределени из деня). Това време е отделно от физическите упражнения или разходки, които е добре да правим преди всяка обучителна тренировка. Така се уверяваме, че кучето е изразходило най-първичната си енергия и може ефикасно да се фокусира в ученето или подобряването на умения.

Както в училище учим повече от един предмет наведнъж, така и кучетата могат да научават и развиват различни умения едновременно.

Това е строго индивидуално за всяко куче, но те са способни да учат повече от едно-две неща едновременно. За по-енергични кучета, дори е препоръчително да се фокусираме върху повече от едно упражнение. Сменянето на заниманието през 1-2 минути ще поддържа интереса им към цялостния процес на обучение и ще разнообрази тренировките за всички участващи.

Преди да съберете нужното знание, ето най-важните помощни инструменти за по-бърз успех в обучението