Приучаване към клетка

Много хора имат грешната представа за клетките, защото ги асоциират с наказания или насилствено затваряне на кучето в тях, но коректните тренировки за клетка не включват нито едно от тези неща. Всъщност, тук ще научите как да превърнете клетката на кучето ви в изключително позитивно място и дори вид убежище за него.

Тренировките отнемат различно време, в зависимост от кучето. Въпреки това, успешно изпълнените стъпки бързо ще представят клетката като приятно място за любимеца. Също така, упражненията за приучаване към клетка предоставят възжмоността за научаването на сигнал за „край на поведението“, който ще влезе в полза при по-нататъшни умения. (често го наричаме, „Освобождаващ сигнал“)

Повечето кучета инстинктивно не се изхождат там, където спят, но ще отнеме време преди да усетят цялата къща или апартамент за техен дом. Затова е важно постепенно да разширяваме достъпа им към все по-голяма част от жилището.

Когато сме ангажирани и не можем да бъдем покрай кучето си постоянно, препоръчително е да разполагаме с клетка или заграждение. Ако не – обезопасена стая или баня, където кучето може да прекара това време. Избираме място, където евентуални инциденти няма да ни създадат проблеми.

Комбинация от клетка и заграждение е най-добрият от всички избори. Удобно се местят навсякъде из къщата, лесни са за чистене и целим да се превърнат в „мини-дом” и зона за игра за кучето.

Какъв размер клетка е най-добър за кучето?

Първоначално, ползваме клетка, която е:

Кучетата, по природа, не обичат да се изхождат там, където спят, така че прекалено голямата клетка ще позволи изхождане в единия край и спане в другия.

Клетка с две врати е най-подходящ избор, тъй като прави приучаването доста по-лесно.

Как да представим клетката на кучето?

Разбира се, има конкретни обучителни стъпки, които е нужно да покрием, ако искаме да имаме истинска полза от клетката.

Стъпки за приучаване

Част 1

Привикване към клетката и учене на освобождаващ сигнал

Стъпка 1 – Мотивираме
Пускаме допълнителни лакомства в клетката, за да насърчим кучето да влезе. В началото оставяме вратичките отворени.

Стъпка 2 – Поощряваме с Браво (маркер за успех) и награда
Когато реши да се задържи вътре, казваме Браво и подхвърляме още 2-3 награди при него, за да си създаде допълнителна позитивна асоциация с клетката и стоенето в нея.

Стъпка 3 – Представяме Окей (маркер за освобождаване)
След това казваме Окей (или друга дума, която искаме да бъде сигнал за освобождаване), изчакваме 1 секунда и хвърляме само една награда извън клетката. Освобождаващият сигнал означава, „приключихме с това повторение, рестартираме упражнението или минаваме към друго“.

Стъпка 4 – Упражняваме Окей
Чести повторения на стъпки 2 и 3 учат кучето на смисъла на думата Окей (освобождаващ сигнал/маркер), което ще ни отвори врати към по-важни умения.

Стъпка 5 – Представяме думата Място
След като кучето се чувства удобно в клетката си и влиза вътре по собствено желание, може да започнем да го учим и на дума за отиване в клетката или леглото.

Част 2

Време, Разстояние, Дразнители и Затваряне на вратата

Пускане на видеото

Стъпка 1 – Време
В тази стъпка се настаняваме удобно до клетката на кучето (клякаме или сядаме на земята) и започваме да разреждаме наградите, които даваме, докато стои вътре.

Стъпка 2 – Затваряне на вратата
След като свикне да стои в клетката за около 30 секунди, до минута, започваме да привикваме кучето към затварянето на вратата.

Стъпка 3 – Разстояние
За да може тази част да мине гладко, е изключително важно да имаме добра основа във фактора Време.

Стъпка 4 – Дразнители
За финал е добре да представим на кучето ситуации, в които въпреки, че се случват интересни неща около него, показваме, че най-изгодният избор е да продължава да стои в клетката си.

Стъпка 5 – Реални ситуации
Преди да очакваме от кучето да прекара по-дълги периоди в клетката (например през нощта или докато вечеряме), трябва да сме сигурни, че сме покрили основите и със сигурност му е приятно да прекарва време вътре. Важно е да предоставим достатъчно физическа и ментална тренировка, подходяща за възрастта му. Това намалява безпокойството и стреса, и насърчава спокойно поведение.

Видео

В това видео, от 8-ма минута нататък, с Рая показваме базовите стъпки за приучаване към легло, които са приложими и за приучаването към клетка.

Сподели как учиш „Място и Окей“

Включи се във Facebook групата на DoggoFriends и сподели как обучаваш кучето си.

Допълнителни насоки

Защо е по-добре да ползваме легло и клетка?

Опцията да го ограничим физически дава възможност да се справяме с най-сложните ситуации, за които кучето няма как да бъде подготвено в ранните етапи от обучението си.

Например, идва майстор. Би било много по-удачно да затворим кучето в клетка, още преди да е дошъл майсторът, вместо да го оставяме да скача и лае по него, ако знаем, че по принцип прави това.

Важно е да бъдем предвидливи и кучето да е в клетката още преди да е дошъл гостът. В противен случай, рискуваме клетката да има наказателен ефект за кучето. Също така, затварянето му вътре ще се обезсмисли, тъй като то вече е проявило и изрепетирало нежелани поведения към госта.

Ще има моменти, в които ще мрънка

Връщаме се на примера с майстора или гост, който ни хваща неподготвени.

Да речем, вкараме кучето в клетката, но то отказва да си ръфа дъвчалките и да се залисва с лакомства. Наместо това, чрез лаене или мрънкане, настоява да бъде пуснато и да участва в ситуацията.

Ако е момент, в която кучето единствено би пречело и би ни поставяло в ситуация, в която да ни изнерви, това да мрънка в клетката е много по-добър вариант. Ние просто го игнорираме и когато се успокои, дори да е за 3-4 секунди, даваме награда или (ако може да си позволим) го награждаваме директно с освобождаване от клетката.

Случайността е ключова

Когато работим над факторите Време, Разстояние и Дразнители, е важно да разнообразяваме. Какво точно означава това?

Например, кучето ни се справя много добре с фактора Време и в последните няколко повторения постепенно сме стигнали етап, в който се задържа над 30 секунди без да излиза от клетката и без да получава награда. След подобен успех или може да разнообразим с друго упражнение, или следващото повторение за фактора Време да бъде излключително лесно. Кучето влиза в клетката, задържа се за 2-3 секунди, казваме Окей и го освобождаваме.

Друг пример, с Разстояние. Ако успешно сме направили повторение, в което се отдалечаваме 10 крачки (или дори излизаме за момент от стаята) и кучето успешно задържа позиция в клетката/леглото, при следващото повторение може да се отдалечим само 2-3 крачки и веднага да се върнем и да дадем награда.

Тази случайност във варирането на трудността на упражненията помага изключително много, защото кучето няма конкретно очакване за това колко дълго трябва да стои (не е под впечатление, че след като го поканим в клетката, ще го караме да стои дълго) и желанието му да чака освобождаващия сигнал е по-силно.

*Примерно правило относно колко време е приемливо да оставяте кучето си в клетка – Ако е добре приучено към клетка, около един час за всеки месец от възрастта им. (4 месеца = 4 часа) И никога по-дълго от 6 часа, освен вечерта, когато спи.

Допълнително видео

В това видео оставихме Меф в клетката (главно за негова безопасност), докато излезем за няколко минути до магазина и по някои други задачи. В момента, в който излязохме от стаята обаче, той веднага се разплака. Изчакахме момент, в който да замълчи с цел да не влизаме при него точно когато лае и да поощрим мрънкането. След като влязохме при него, изчакахме още няколко минути, за да се доуспокои и задреме и чак тогава потеглихме по задачи, този път без драматичен вой на фона.

Виж още примерни тренировки

Разгледай YouTube канала на DoggoFriends и виж още видеа на тази тема.